Het Innerlijk kind

Het “innerlijk kind” staat voor oude, onverwerkte ervaringen uit de kindertijd: denk aan de invloed van opvoeding, gezinssituatie, gezondheid, school e.d. Verder kunnen innerlijk kind problemen ontstaan door bijvoorbeeld groepsdruk, zoals anders zijn, er niet bij horen of pesten. Innerlijk kind problemen kunnen ontstaan tot ongeveer 21 jaar.

Deze onverwerkte ervaringen kunnen zich als blokkades vast zetten in lichaam en geest. Je krijgt door deze negatieve ervaringen aangeleerd gedrag dat van nature niet bij je hoort. Dit zijn overlevingsmechanismes zoals vluchten, vechten of bevriezen. Ergens in je leven gaat dit aangeleerd gedrag op een gegeven moment in de weg zitten. Je wordt namelijk steeds getriggerd op deze oude pijn in situaties die je onbewust herinneren aan die allereerste nare onverwerkte ervaring. In een fractie van een seconde vertoon je het gedrag van toen je een kind was.

Je kunt bijvoorbeeld denken aan situaties waarin ouders verbaal, fysiek, en/of emotioneel over de grenzen van een kind gaan (bijv. schreeuwen, slaan, emotionele chantage). Dit kan ertoe leiden dat het kind op volwassen leeftijd nog steeds bevriest als iemand tegen hem schreeuwt of er niet mee om kan gaan dat iemand boos is. Hij kan dan dicht klappen (bevriezen).

Hoe volwassen we nu ook denken te zijn, die achtergebleven stukjes kind in ons draaien nog altijd hun verhaaltje van toen af. Zo lijken oude overtuigingen ook tot op de dag van vandaag echt waar te zijn.
 

© 2021 Copyright - Praktijk Adelaarskracht l Chris Goos